از فلزیاب ها در جهت جستجوی اشیای قدیمی استفاده می شود. کارکرد فلزیاب ها بر پایه اصول و قوانین فیزیکی است. در ادامه شما را با نحوه کار فلزیاب ها و مدلهای مختلف آن آشنا می کنیم.
دیسک های دستگاه فلزیاب در اطراف خود میدان مغناطیسی ایجاد می کنند. به این ترتیب هنگامی که وسیله ای فلزی داخل میدان مغناطیسی فلزیاب قرار می گیرد، شدت میدان آن تغییر یافته با توجه به ساختار دستگاه پیغام خطا داده می شود تا افراد از حضور فلز در آن مکان مطلع شوند.
بررسی قسمت های مختلف دستگاه فلزیاب
- شفت: شفت در فلزیاب به میله ای گفته می شود که صفحه مغناطیسی دستگاه را به جعبه کنترل یا یا مغز دستگاه متصل می کند.
- تثبیت کننده: تثبیت کننده در فلزیاب به قوام شکل دستگاه فلزیاب هنگام حرکت کمک میکند. در واقع می توان گفت تثبیت کننده نقش حمایتی یا پشتیبانی در دستگاه فلزیاب را دارد.
- کویل: به صفحه ای فلزی که در پایین فلزیاب و نزدیک به سطح زمین قرار می گیرد، کویل می گوییم. همانطور که گفتیم که فلزیاب بر اساس میدان مغناطیسی که در اطراف صفحه ایجاد می شود کار می کند. با توجه به نوع و کیفیت دستگاه فلزیاب، صفحه مغناطیسی آن متغیر بوده و همچنین شدت میدان مغناطیسی که ایجاد می کند نیز متفاوت می باشد.
- جعبه کنترل: به جعبه کنترل فلزیاب، مغز متفکر دستگاه نیز گفته می شود. همه عملیات کنترلی دستگاه، پردازش داده ها که از سیگنال ها بدست می رسد، نمایشگر و دریافت پالسها در این قسمت از فلزیاب انجام می شود.گ
- سیم پیچ جستجو
یکی دیگر از اجزای فلزیاب، سیم پیچ جستجو است که میدان الکترومغناطیسی را به داخل زمین منتقل کرده و میدان الکترومغناطیسی برگشتی را از یک هدف دریافت می کنند.
یکی دیگر از نام های دستگاه فلزیاب، گنج یاب یا طلایاب نیز می باشد. چرا که این دستگاه به منظور پیدا کردن اشیا قدیمی و با ارزش نیز استفاده میشود. اما ساختار کلی این دستگاه یافت فلزات است. همچنین این دستگاه می تواند فلزات مختلف را از یکدیگر تفکیک کند. این کار تنها با تغییر فرکانس دستگاه قابل تشخیص است. در ادامه شما را با طرز کار دستگاه فلزیاب آشنا می کنیم.
طرز کار دستگاه فلزیاب
نحوه استفاده از دستگاه فلزیاب به این صورت است که صفحه آن را در نزدیکی سطح زمین به صورت آهسته حرکت می دهند. در واقع حرکت دست شما هنگام کار با گنج یاب بایستی به صورت جاروبی باشد. همانقدر آرام و با حوصله، به این ترتیب دستگاه فرصت یافتن امواج را پیدا می کند.
پیش از استفاده از دستگاه فلزیاب می توانید آن را با قرار دادن یک سکه طلا زیر فرش یا زمین تست کنید. در صورتی که توانستید فرکانس طلا با فلزات دیگر را تشخیص دهید، دستگاه شما طلایاب است.
به منظور کار با دستگاه طلا یاب با استفاده از 4 سنگ یا 4 تکه چوب، زمین مدنظرتان را محصور کنید. سپس با صبر و حوصله آن زمین را جستجو کنید. هنگامی که دستگاه فلزیاب در آن قسمت صدا یا اخطاری داد، مکان مربوطه را یاد داشت و پس از اسکن کامل به حفر همان منطقه بپردازید.
به منظور دسترسی آسان به منطقه ای که فلزیاب در آن صدا داده است، چاله ای تمیز و مناسب در آن حفر کنید. در صورتی که با نتیجه دلخواهتان روبرو نشدید، دلسرد نشوید و به کارتان ادامه دهید.
معرفی انواع دستگاه فلزیاب
فلزیاب ها دارای مدل های متفاوتی هستند که در ادامه شما را با چند مورد از آنها آشنا می کنیم.
- فلزیاب های پیشرفته (PI)
فلزیاب های پیشرفته یا به اختصار PI قدرت بالاتری داشته و سنگین تر از دیگر فلزیاب ها هستند. زیرا در این دستگاه ها باتری های سنگینی استفاده شده است. فلزیاب های پیشرفته مانیتور ندارند و نمی توانند فلزات و آهن های مختلف را از یکدیگر تفکیک کنند.
- فلزیاب های صنعتی
فلزیاب های صنعتی نوع دیگری از فلزیاب ها هستند که در صنایع گوناگون مانند فرش، ماشین، چوببری، صنایع بستهبندی و… از آن ها استفاده می شود.
- فلزیاب های فرکانسی یا طلایاب ها
فلزیاب های فرکانسی یا طلایاب ها همانطور که از نامشان پیدا است، از نوع فرکانس جذبی یا القایی با تنظیماتی همچون جداسازی، تشخیصی و سطح و حجم تارگت ایکس یا ترشهولد هستند. به همین خاطر این دستگاه ها قدر تفکیک بالایی داشته و به راحتی می توانند طلا و سایر فلزات را از یکدیگر در سطح های ناهموار و غیر مسطح یا دارای شرایط جوی نامساعد و نامناسب تشخیص دهند. از انواع دیگر دستگاه های فلزیاب می توان به مغناطیسی و حرارتی راداری زمینی که دارای قدرت تفکیک بسیار بالایی هستند اشاره نمود.
- فلزیاب های تفریحی یا (VLF)
فلزیاب های تفریحی یا VLF بسیار کوچک و سبک هستند به طوری که دیسک آن 25 سانتی متر می باشد. فلزیاب های تفریحی می توانند شی فلزی که در یک متری عمق زمین قرار دارند را پیدا کنند. در این مدل قدرت تفکیک فلزها کم است و برای یافتن اشیا فلزی که در نزدیک به سطح زمین هستند مناسب می باشد.
- فلزیاب حرارتی راداری زمینی
سیستم های حرارتی راداری زمینی از منابع زیر دست رادار زمینی هستند. این سیستم ها دارای قدرت عملکرد بالایی بوده و با تعیین عدد (VDI) و ابعاد هدف ترشهولد (THRESHOLD) می توانند واکنش مناسب و دقیقی برای تشخیص هدف، طلا یا دیگر انواع فلزات را با رنگ مربوط به آن داشته باشند.
در سیستم های فلزیاب حرارتی راداری یا رادار زمینی دستی حرارتی، نرم افزارهایی وجود دارد که مخصوص خود این سیستم ها است.
سه نوع اصلی تعادل در زمین وجود دارد:
- تراز دستی زمین – به طور دستی تعادل زمین را تنظیم کنید. به این ترتیب حداقل میزان سیگنال زمین شنیده می شود.
- ردیابی تعادل زمین- در این روش آشکارساز به طور مداوم، تنظیمات تعادل زمین را تنظیم می کند.
- تعادل خودکار زمین – تنظیم تعادل زمین به طور خودکار بهترین نوع تعادل در زمین است. این روش سریع، ساده و دقیق تر از توازن زمینی است که به صورت دستی تنظیم می شود.